User icon

Lämpökamera näkee sorkkien terveyden

Sorkkaongelmilla on monenlaisia seurauksia, kuten vaikutukset tuotokseen. Siksi on tärkeää, että sorkkaongelmat havainnoidaan ennaltaehkäisevästi. Lämpökamerakuvaus on erinomainen apuväline sorkkasairauksien löytämiseen.

Kameran avulla poikkeavat sorkkien lämpötilat havaitaan ajoissa ja eläin voidaan ottaa sorkkahoitotelineeseen tarkastettavaksi ennen kuin eläin alkaa ontua. Ontuvan eläimen kohdalla nähdään usein jo muita muutoksia, jotka vaikuttavat eläimen tuotokseen. Ontuva eläin ei syö eikä juo tarpeeksi ja makaa normaalia enemmän lepuuttaen kipeää sorkkaa. Sorkkaongelmat heijastuvat myös eläinten kiimakäyttäytymiseen, mikä aiheuttaa pidentynyttä poikimaväliä.

imageimage

Faba on aloittanut sorkkien lämpökamerakuvauksen uutena, karjan sorkkasairauksia ennaltaehkäisevänä palveluna. Lämpökameroita on testattu kentällä useissa karjoissa sekä Kuvaa Nautaa-hankkeessa, ja sen on todettu olevan potentiaalinen apuväline sorkkasairauksien löytämisessä.

Kameran toiminta perustuu sorkkien lämpötilaerojen vertailuun. Tulehdukset nostavat sorkan ruununrajan lämpöä. Kameran avulla poikkeavat lämpötilat havaitaan ajoissa ja eläin voidaan ottaa sorkkahoitotelineeseen tarkastettavaksi ennen kuin eläin alkaa ontua. Ontuvan eläimen kohdalla nähdään usein jo muita muutoksia, jotka vaikuttavat eläimen tuotokseen. Ontuva eläin ei syö eikä juo tarpeeksi ja makaa normaalia enemmän lepuuttaen kipeää sorkkaa. Sorkkaongelmat heijastuvat myös eläinten kiimakäyttäytymiseen, mikä aiheuttaa pidentynyttä poikimaväliä.

Lämpökameralla ei voida tehdä diagnoosia sorkkasairaudesta, mutta sen avulla voidaan löytää ongelma-alueet eläimen sorkista. Sorkkien kuvaus sopii etenkin tiloille, joissa sorkkahoitoon otetaan aina tietty, vuorossa oleva eläinryhmä. Tällöin hoidettavien ryhmään saadaan mukaan myös ne eläimet, jotka kameran kuvien mukaan vaativat tilanteen tarkastamisen. Lämpökamerakuvaus kannattaakin ajoittaa 1-4 päivää  ennen sorkkahoitoa.

Lämpökamerakuvauksen etuja

  • Ei vaadi eläimen kiinnipitelyä tai muita stressaavia toimenpiteitä
  • Ei vaadi rauhoitusta tai muuta lääkitystä, tai karvojen ajelua
  • Ei aiheuta haitallista säteilyä
  • Nopea, objektiivinen ja luotettava mittaustapa
  • Tulokset saa välittömästi graafisessa, helposti ymmärrettävässä muodossa
  • Tulokset voi tallentaa myöhempää tarkastelua varten (sorkkahoitaja, ell)
  • Turvallinen myös tiineille ja lypsäville eläimille, sekä vastasyntyneille
  • Turvallinen tekijälle
imageimage

Aiheet

Toiminnot

Ajankohtaista

Faba logo
Faba logo