Menestystarinat
Julkaistu 30.5.2024
Juhani Korkiamäen tilalla Seinäjoen Ylistarossa on vuoden ajan ollut käytössä SCiO Cup -analyysilaite. Tilalla on oltu tyytyväisiä laitteeseen, joka on mahdollistanut karkearehujen ja pelloilla niiden raaka-aineiden sekä myös appeen kuiva-ainepitoisuuden mittaamisen, sekä mahdollistanut todellisen kuiva-ainesyönnin mittaamisen sekä lypsäviltä että umpilehmiltä.
Juhani Korkiamäen vastuu tilanpidosta alkoi laajemmin 2008, kun hän perusti yhdessä vanhempien kanssa maatalousyhtymän. Nyt tilalla on kaksi lypsyrobottia ja noin 120 lypsylehmää. Muutamia Brown Swiss -yksilöitä lukuun ottamatta karja koostuu kokonaan holstein-lehmistä.
Korkiamäki kertoo, että tiivistä tiimityöskentelyä pidetään heillä tärkeänä. Työskentelyssä kaikilla tulee olla samanlaiset tavoitteet lehmä ja sen tuottavuus ja hyvinvointi on kaikkein tärkeintä. Olosuhteet navetalla, ruokinta ja rehuntuotanto tulee tehdä sellaiseksi, että lehmät pystyvät antamaan parhaansa. Erityisesti ruokintaa hän pitää karjassa kaiken perustana ja juuri siinä SCiO Cup -laitteesta on paljon apua.
Korkiamäki käyttää SCiO Cupia vähintään viikoittain; kesäkaudella rehunkorjuun yhteydessä ja muutoinkin rehujen kuiva-ainepitoisuuksien vaihdellessa käyttökertoja voi olla huomattavasti useamminkin.
Suuri hyöty SCiO Cupista on apeseoksen kuiva-ainekoostumuksen määrittämisessä. Ruokinnansuunnittelija on lisäksi tehnyt apeseoksen määrittämiseen Excel-laskurin, jonka avulla SCiO Cupin antamat säilörehun kuiva-ainepitoisuudet voidaan muuntaa helposti seokseen käytettäväksi tuorepainoksi. Laite on todettu käytännössä tarkaksi vertaamalla säilörehunäytteistä otettuja SCiO Cupin antamia kuiva-ainepitoisuuksia virallisiin rehunäytteen tuloksiin. Eroa on havaittu maksimissaan yksi prosenttiyksikkö.
Tilalla rehu säilötään pääasiassa laakasiiloissa mutta silti rehun kuiva-ainepitoisuudet vaihtelevat huomattavasti. Tämä vaihtelevuus näkyy erityisesti kuumina ajanjaksoina tehdyissä rehuissa, jossa pienetkin erot niiton ja korjuun välissä kuluvassa ajassa vaikuttavat rehumassan kuivumiseen. Ruokinnassa tällä tavalla samaan siiloon päätyvät esim. 25 %:n ja 30 %:n kuiva-ainepitoisuuden rehut toimivat ihan eri tavalla. Säästöä syntyy, kun ruokintapöydälle ei jää rehua ja tuottoa taas, kun lehmät syövät maksimaalisen määrän kuiva-ainetta ja lypsävät siten paremmin.
Korkiamäki mittaa SCiO Cup-pikatesterillä myös appeen kuiva-ainepitoisuutta ja seuraa mikä kosteus seoksessa tuottaisi suurimman syönnin. Ehkä suurimman hyödyn hän kuvailee tulleen siitä, että umpilehmien syönti tiedetään nyt täsmällisesti ja niiden ruokinta on saatu optimoitua paremmalle tasolle. Ruokinnan suunnittelulla ja managementtia parantamalla on umpilehmien kuiva-aineen syönti saatu nostettua keskimäärin alle kymmenestä kilosta jo 14 kg kuiva-ainetta per päivä. Näin on onnistuttu välttämään lypsykauden alun ongelmia ja nostamaan maitotuotosta. Vuosi sitten päivätuotos oli 31,4 EKM kg/lehmä ja nyt se on 39,6 EKM kg/lehmä. Korkiamäki kannustaa kaikkia karjanomistajia seuraamaan umpilehmien rehun kuiva-ainesyöntiä, ja siinä SCiO Cup pikatesteri on kätevä mittausväline.
SCiO cup on rehun ja viljan kuiva-aineen pikatesteri.
• Varmista oikein mitoitettu ja tasainen kuiva-aineen saanti
• Säästä kustannuksista ja vähennä ylijäävää rehua
• Optimoi rehustus
• Helppokäyttöinen ja nopea – tulokset jopa alle 10 sekunnissa!
• Mobiilisovelluksessa monipuoliset analyysivaihtoehdot
• Rehun skannaukset voi tehdä myös ilman nettiyhteyttä
Katso lisää ja tilaa verkkokaupasta: https://faba.fi/scio-cup