User icon

Aihe: siemennys

Artikkelit

Siemennys ja astujasonnin käyttö emokarjassa
Siemennys ja astujasonnin käyttö emokarjassa

Emolehmätilalla siitossonni kuuluu vakiovarustukseen. Hyvä siitossonni on luotettava, tehokas ja kestävä. Sen käytöllä on kuitenkin myös kustannus, jota tulee harvoin mietittyä. Keinosiemennyksellä voidaan tuoda karjaan uusia sukulinjoja, jolloin hyvän siitossonnia voidaan käyttää pitempään. Toisaalta siemennyksen avulla voidaan tehdä täsmällisiä valintoja pihvivasikoiden isiksi. Katso tämä 3.11.2022 pidetyn webinaarin tallenne, jossa aiheesta kertovat tutkija Maiju Pesonen Lukesta ja maatalousyrittäjä Mari Toivonen Salmensuun Herefordista.

Tuotanto 18 kertaiseksi
Tuotanto 18 kertaiseksi

Janne Näsi on keskittynyt oleelliseen, ulkoistanut töitä ja pyrkinyt hyvään johtamiseen. Näillä opeilla tilan tuotos on 18-kertaistunut.

Lypsikit livenä  -tilat esittelyssä — Kantoniemen tilalla keskitytään suunnitelmallisesti kokonaisuuteen
Lypsikit livenä -tilat esittelyssä — Kantoniemen tilalla keskitytään suunnitelmallisesti kokonaisuuteen

Mietintä, suunnittelu, pienet askeleet ja liian velan välttäminen korostuvat Kantoniemen tila oy:n kasvussa. Lähes kaksikymmentä vuotta sitten tehty suunnitelma 400 lypsävän karjasta on edennyt 320 päähän ja kasvu jatkuu.

Täyttä vauhtia onnistuneesti loppuun asti
Täyttä vauhtia onnistuneesti loppuun asti

Pertteliläisten Jari ja Hanna Laineen jalostustavoite on mahdollisimman korkea elinikäistuotos. Hyvä hoito, kärsivällisyys ja pitkä jalostustyö ovat tuottaneet hienoja tuloksia. Neljännes elossa olevista lehmistä on ylittänyt 60 000 kilon rajan, useita hiehoja on valittu VikingGeneticsin jalostusohjelmiin. Näistä yksi on ayrshire-hieho Korvenpään Oilikki.

Hyvään alkuun huuhtelusopimuksella
Hyvään alkuun huuhtelusopimuksella

Timo ja Kati Mankki aloittivat vuosi sitten järjestelmällisen genomitestauksen. Kaikkien lehmävasikoiden testaus on tehostanut sonnivalintoja ja poikinut jo yhden sopimushuuhtelun. Robottimaisuutta ja kestävyyttä parantamalla sekä tiukalla karsinnalla keskituotostavoite on asetettu 11 000 kiloon.

Faba logo
Faba logo