Kantakirjaus

Faba on 8 lypsyrodun ja 11 liharodun jalostusorganisaatio, joka ylläpitää näiden rotujen kantakirjaa. Faba on uudistanut kunkin rodun jalostusohjelmien kuvaukset 1.11.2018 voimaan tulleen kotieläinjalostuslainsäädännön mukaiseksi. Ruokavirasto on katsemoinut uudet jalostusohjelmien kuvaukset vuonna 2019 ja todennut niiden vastaavan voimassa olevaa lainsäädäntöä.

Uudistuksessa muutettiin mm. kantakirjojen rakennetta (pääosasto ja yksi lisäosasto) sekä naaraiden kantakirjanumerointia (jatkossa naaraiden syntymätunnus toimii myös kantakirjanumerona ja siihen lisätään osasto- ja luokkatunnus).

Näiden 19 rodun lisäksi Faba rekisteröi montbeliarde ja waguy-rotuisia eläimiä näiden rotupuhtauden perusteella. Eläimille annetaan ns. esi-kantakirjanumero. Tämä rekisteröintinumero toimii erilaisissa Faban, Mtechin ja ProAgrian palveluissa eläimen tunnisteena. Kunhan näiden rotujen jalostuseläinten populaatiokoko on riittävän suurin, niin tarkoituksena on hakea kantakirjanpito-oikeutta Ruokavirastolta.

Faban eläinaineksen asiantuntijat ja emolehmäasiantuntijat auttavat kantakirjausasioissa, kun haluat eläimesi kantakirjaan. Ota yhteyttä!

Kantakirjattujen eläinten kantakirjatodistuksen voit tulostaa Jalostuksen verkkopalveluista. Katso ohje tästä.Karjanomistajan ohje eläinten kantakirjatodistus tulostus