Lihakarjan genomihanke

GenoPihvi-hankkeessa otetaan näytteitä

Lihakarjan genomihanke eli GenoPihvi-hanke on Atria Tuottajien, HKScan Finlandin ja Snellmanin Lihanjalostuksen yhteistyönä käynnistetty hanke, joka toimii Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa. Hankealueen ELY-keskukset toimivat hankkeen rahoittajina.

Hankkeen tavoitteena on genomiarvostelun rakentaminen Suomen yleisimmille liharoduille. GenoPihvi-hankkeessa on tavoitteena kerätä noin 6000 näytettä nk. vertailuryhmää varten. Nyt on alkamassa myös Etelä-Suomen ELY-keskusten alueella Satafoodsin hallinnoimana Emolehmätilojen eläinaineksen kehittämishanke, jossa kerätään näytteitä vertailuryhmää varten.

Yhteensä vertailuryhmään tarvitaan noin 2000 näytettä/ rotu. Vertailuryhmään sopivat parhaiten sellaiset eläimet, joilla on jo jälkeläisiä. GenoPihvi-hankkeessa mukana olevat tilat saavat ohjeet ja materiaalit genomitestausta varten erikseen hankkeen kautta. Hanketilojen eläimille tehdään genomitestitilaukset automaattisesti.

Genomiarvostelun rakentamiseksi tarvitaan paljon näytteitä. Mitä useampi tila lähtee mukaan näytteenottoon, sitä nopeammin testatuille eläimille voidaan laskea genomiset jalostusarvot. Tilat, jotka eivät ole mukana GenoPihvi-hankkeessa, pääsevät osallistumaan vertailuryhmän keräämiseen tilaamalla genomitestit Minun Maatilani -palvelun kautta. Lisätietoja genomitestien tilaamisesta löytyy täältä ja ohjeita testattavien eläinten valintaan täältä.

Heräsikö kysymyksiä GenoPihvi-hankkeeseen tai genomitestaukseen liittyen? Vastaukset yleisimpiin kysymyksiin löydät täältä: Usein kysytyt kysymykset

Saapuneiden näytteiden määrä roduittain (päivitetty 21.10.2020):

RotuSaapuneet näytteet (kpl)Tavoite (kpl)% tavoitteesta
Aberdeen angus1912200095,6
Charolais1450200072,5
Hereford1692200084,6
Limousin1258200062,9
Simmental1141200057,1
Yhteensä74531000074,5

Kun genomiarvostelu on saatu rakennettua, yhdellä näytteenotolla saa:

 • Genomiset jalostusarvot (teuras-, kasvu- ja poikimaominaisuudet)
 • Polveutumisen varmistuksen, jos isä ja/tai emä on genomitestattu
 • DNA-tuloksia perinnöllisistä, yhden geenin aiheuttamista, sairauksista
  (RP1 eli blind, BH2 ja tulossa myös muita)

Tarkista tästä: Liharotuisten ks-sonnien genomitestaustilanne ja DNA-tulokset

 

BeefGeno-tutkimushanke rakentaa genomiarvostelun

Kolmivuotinen (2019-2021) MAKERA-rahoitteinen BeefGeno-tutkimushanke rakentaa genomiarvostelua Suomen viidelle yleisimmälle liharodulle (AAN, CHA, HER, SIM ja LIM) sekä näiden rotujen risteytyksille.

Hankkeiden eteneminen

 • Nykyisen liharotujen jalostusarvojen laskennan uudistus, mm. risteystyseläinten mukaanotto (LUKE)
 • Vertailuryhmän rakentaminen
  • Genomitestinäytteiden kerääminen, vähintään 2000 näytettä / rotu (GenoPihvi-hanke, kasvattajat, Satafoodsin emolehmätilojen eläinaineksen kehittämishanke)
  • Genotyypitysnäytteiden genotyypittäminen (Fabalab-palvelut, Eurofins Genomics)
  • Genomiarvostelumallien rakentaminen (BeefGeno-hanke, LUKE)
  • Sukulaisuustiedostojen rakentaminen tulevaisuuden pohjoismaista arvostelua varten (Faba,NAV)

Tavoite

Tavoitteena on rakentaa genomiarvostelu Suomen viidelle yleisimmälle liharodulle (AAN, CHA, HER, LIM ja SIM) sekä näiden rotujen risteytyksille. Genomiarvostelun avulla eläimille saadaan työkalu, jolla on mahdollista valita parhaat eläimet jatkamaan sukua riippumatta siitä, ovatko ne puhdasrotuisia vai risteytyseläimiä. Genomiarvostelun avulla eläimen jalostusarvo voidaan määrittää jo vastasyntyneestä vasikasta. Genomiarvostelu lisää nuorten eläinten jalostusarvojen arvosteluvarmuutta.

Vertailuryhmän muodostamiseen tarvitaan näytteitä

Ensimmäiseksi muodostetaan nk. vertailuryhmä. Siihen tarvitaan paljon näytteitä niistä emotilojen eläimistä, joille on ehtinyt kertyä omia ja vähintään yhden jälkeläisen tuloksia. Kun jokaisesta rodusta on genotyypitetty 2000 eläintä, voidaan kyseiselle rodulle alkaa laskea suomalaisia genomisia jalostusarvoja yhdistämällä genomitieto tuotantotietoihin. Vertailuryhmät muodostetaan viidestä rodusta: angus, charolais, hereford, limousin ja simmental.

Mitä suurempi määrä tarkkailukarjoja lähtee heti näytteenottoihin mukaan, sitä nopeammin saadaan luotettavat arvostelut, joilla voidaan ennustaa jo vasikasta, minkälainen siitä on tulossa. Tarkkailukarjoja tarvitaan monien mitattavien ominaisuuksien laskentaan, kun taas tuotantokarjojen genominäytteet auttavat esim. poikimavälin ja teurasominaisuuksien jalostusarvojen ennustamisessa.

Kudosnäytekorvamerkit syntyville vasikoille

Vasikoille kannattaa tilata vapaiksi korvamerkeiksi joko Faban Allflex DNA-merkki tai A-Rehun AgroTag GenoMerkki, jonka parina on eMerkki. Myös kiinnityspihdit on muistettava hankkia ajoissa. Kun käytössäsi on DNA-korvamerkit, saa korvamerkinnän yhteydessä otettua vasikan korvasta kudosnäytteen genomitestausta varten ilman erillistä näytteenottoa. Vanhempien eläinten ja eläinten, joilla on tavallinen korvamerkki, näytetyypiksi suositellaan karvanäytettä.

Koko elinkeino mukana

Genomiarvostelun luominen liharoduille tuli mahdolliseksi, kun Maa- ja metsätalousministeriö myönsi kolmivuotisen MAKERA-rahoituksen hankkeelle, jossa mukana ovat Luonnonvarakeskus, Faba Osk, Atria, HKScan, Snellman, Nordic Cattle Genetic Evaluation (NAV), Viking Genetics ja Irish Cattle Breeding Federation (ICBF).