Genomitestaus

Genomitestillä voidaan määrittää eläimen jalostusarvo DNA:n avulla. Genomi-indeksit kertovat jo vasikkana millaisia geenejä eläin tulee jättämään jälkeläisilleen. Näin vauhditat karjasi tavoitteiden toteutumista!

Genomitestauksella voit tehdä tavoitteistasi totta!

 • Valitset parhaat vasikat karjasi uudistukseen
 • Löydät huippuyksilöt alkiohuuhteluun
 • Tehostat sonnivalintaa
 • Säästät hiehonkasvatuskustannuksissa
 • Varmistut eläimesi polveutumisesta

Genomitestauksella jalostusarvojen arvosteluvarmuudet paranevat etenkin alhaisen periytymisasteen ominaisuuksissa. Tämä tarkoittaa, että myös lehmillä voidaan paremmin tehdä valintaa esimerkiksi terveys- ja hedelmällisyysominaisuuksissa.

Genomitestien tilaaminen

Pääset tilaamaan genomitestit helposti Minun Maatilani -palvelun kautta. Katso ohjevideot alta, ota maksuton tilausohjelma käyttöösi ja tilaa genomitestit jo tänään!

Tilausohjelman käyttöönoton jälkeen suosittelemme sulkemaan MinunMaatilani -istunnon ja avaamaan palvelun uudelleen tai käynnistämään koneen uudelleen toimintojen päivittämiseksi.

Allflexin DNA-korvamerkit tilausohjelma tunnistaa automaattisesti. Jos käytössäsi on True-Testin Genomerkit, voit vaihtaa näytetyypin kudosnäytteeksi näytetyyppivalikon kautta.

DNA-korvamerkit

Otathan huomioon, että DNA-korvamerkkeihin ei sisälly automaattisesti genomitestitilausta. Näytteitä ei tutkita, jos niille ei ole tehty genomitestitilausta. Toimi DNA-korvamerkkien kanssa seuraavasti:

 • Rekisteröi vasikka
 • Kiinnitä DNA-korvamerkki
 • Tee tilaus Minun Maatilani -palvelussa
 • Lähetä kudosnäyte Fabalabiin

Tilausta ei tarvitse tehdä, jos:

 • Tila kuuluu GenVik-projektiin
 • VikingGenetics kustantaa testauksen

Tilausohjelman käyttöönotto

Genomitestien tilaaminen

Mistä näen eläinteni genomitulokset?

Genomitestitulokset tulevat 2-3 kk. Löydät eläintesi genomitulokset wwwINDEKSI-palvelusta Jalostuksen verkkopalveluiden kautta.

Genomitulosten julkaisuaikataulusta voit tarkistaa, milloin testaamiesi eläinten genomitulokset saapuvat.

Huomioithan, että genomitulosten laskenta on mahdollista vain AY-, HOL- ja JER-rotuisille eläimille. Isän ja emänisän tulee olla samaa rotua tutkittavan eläimen kanssa. Genomitulosten laskenta on mahdollista tällä hetkellä vain tuotosseurantaan kuuluvien tilojen eläimille.

Miten valita oikeat eläimet genomitestiin?

Genomitestaus on edullista, joten kannattavinta on genomitestata kaikki lypsyrotuiset lehmävasikat. Vähintään genomitestiin kannattaa valita odotusarvoltaan parhaat lehmävasikat, jotka aiotaan käyttää karjan uudistukseen. Myös alkiohuuhteluun tulevat huippuhiehot ja -lehmät kannattaa ehdottomasti genomitestata.

Tarvitsetko apua genomitestattavien eläinten valintaan? Jalostusasiantuntijamme auttavat mielellään!

Sonnivasikoiden omakustanteinen genomitesti

VikingGenetics genomitestaa vuosittain noin 3000 holstein-, 2800 VikingRed- ja 450 jerseysonnivasikkaa jalostusohjelmaa varten.

Testaamatta jää kuitenkin paljon sonneja, joihin omistajilla on vahva luottamus. Jos karjassasi on kiinnostava sonnivasikka, voit genomitestata sen omakustanteisesti. Ilmoita VikingGeneticsin jalostusosastolle, minkä sonnivasikan haluat genomitestata. Genomitestin jälkeen VikingGenetics ilmoittaa halutaanko sonnivasikka ostaa jalostusohjelmaan vai ei. Sonnivasikan genomista jalostusarvoa ei julkaista, vaan se jää vain VikingGeneticsin tietoon.

VikingGeneticsin jalostusosasto ja sonnianalyytikot auttavat mielellään kaikissa sonnivasikoiden genomitestaukseen liittyvissä kysymyksissä.

VikingGeneticsin jalostusosaston yhteystiedot:

jalostus@vikinggenetics.com
www.vikinggenetics.fi

Indeksimerkinnät

 • G = genomitestin ja sukulaisten perusteella laskettu indeksi (hiehot)
 • GB = blendattu indeksi, jossa on käytetty sekä genomitestin tulosta, sukulaisten tuloksia että eläimen omia tuotosseurannan ym. mittaustuloksia (poikineet lehmät)