Sekakaksosten hedelmällisyysmääritys

Sekakaksosena syntyneillä vasikoilla tavataan nk. freemartinismia, joka voi aiheuttaa sekakaksosena syntyneille lehmävasikoille lisääntymiseen liittyviä kehityshäiriöitä ja hedelmättömyyttä.

Määrityksestä

Hedelmällisyysmäärityksessä selvitetään löytyykö lehmävasikan näytteistä viitteitä Y-kromosomista. Tutkimukseen tarvitaan lehmävasikalta verinäyte. Verinäyte voidaan ottaa joko TEGO-näytekortille tai EDTA-veriputkeen. 

Määritys kestää 4 – 5 viikkoa ja se voidaan tehdä kaikille sekakaksosille rodusta riippumatta. Tulos ilmoitetaan asiakkaan valinnan mukaan joko sähköpostilla tai kirjeenä.

Hinta on €/ määritetty näyte.

Tutkimuksen tilaaminen

Ilmaisen näytteenottopaketin voi tilata Fabalabista sähköpostilla tai puhelimitse.

Tiesitkö?

Freemartinismi-ilmiön taustalla on sikiöiden välinen verenkiertoyhteys tiineyden aikana. Verenkiertoyhteyden kautta esimerkiksi hormonit pääsevät liikkumaan sikiöiden välillä. Yksi tärkeimmistä tekijöistä ilmiön taustalla onkin sonnivasikan erittämä anti-Müllerin hormoni eli AMH. Tiineyden alussa sikiöiden on mahdollista kehittyä sukupuoleltaan kummaksi vain, sonniksi tai lehmäksi. Kun sonnivasikan kehitys etenee, alkaa AMH ohjaamaan kehitystä sonniksi surkastuttamalla sonnivasikalta naaraspuolisten sukupuolielinten alut. Tässä vaiheessa myös lehmävasikan kehitys naaraaksi on jo alkanut, mutta kehitys häiriintyy, kun sonnin erittämää AMH:ta pääsee lehmävasikan verenkiertoon.

Verenkiertoyhteydet ovat tavallisia kaksostiineyksissä myös muilla eläinlajeilla. Freemartinismia ei kuitenkaan tavata kaikilla eläinlajeilla. Tutkijat uskovat, että naudoilla istukan rakenne vaikuttaa freemartinismin esiintymiseen.