User icon

Pikatestit

Ketoositestit

Mikä ketoosi on

Ketoosi onyleisempi ongelma lypsykarjatiloilla kuin on luultu. Etenkin piilevä ketoosi jää helposti huomaamatta ja hoitamatta, sillä se ei aiheuta lehmälle näkyviä oireita.

Ketoosi alentaa lehmän maitotuotosta ja hedelmällisyyttä, ja voi pilata koko lypsykauden. Etelä-Pohjanmaalla Maidosta Maitoon hankkeessa piilevää ketoosia esiintyi 43 prosentilla kaikista tutkimukseen osallistuneista eläimistä. Piilevän ketoosin esiintyvyyttä lisää pitkä umpikausi ja poikimaväli.

Ketoosi on aineenvaihduntasairaus, joka on seurausta energiansaannin vajauksesta. Lypsylehmillä sitä esiintyy yleisimmin poikimisen jälkeisinä viikkoina, jolloin lehmän maidontuotanto nousee nopeasti ja energian saanti ei vastaa maitotuotosta.

 

Milloin kannattaa testata?

Ketoositesti suositellaan tehtäväksi poikimista seuraavien 1-7viikon kuluessa. Veritesti näyttää ketoaineet jo heti poikimisen jälkeen, Maitotesti 2-5 viikkoa poikimisesta.

Ketoainepitoisuuksia kannattaa mitata, jos tuotos tai sairastavuus ei karjassa ole tavoitetasolla sekä suurimpien ruokinnanmuutosten yhteydessä.

Maidosta tehtävällä testillä saat selville karjan ketoainetilanteen kohtuudella ja veritestillä hyvinkin tarkasti.

Progesteronitesti

P4 Gold – helppo ja nopea pikatesti kiiman määrittämiseen

P4 Gold on kertakäyttöinen pikatesti, joka otetaan lehmän maidosta. Testi havaitsee maidon progesteronitason eli P4-tason, jolloin testituloksen perusteella voidaan määritellä, onko lehmä kiimassa vai ei. Testin tekeminen vie aikaa noin 10 minuuttia.

P4 Gold -pikatesti – kätevä apuri tiineystulosten parantamiseen

  • lyhentää poikimaväliä
  • näyttää progesteronitason siemennyksen jälkeen voidaan päätellä, onko lehmä uudelleen kiimassa vai tiinehtynyt
  • havaitsee hiljaiset kiimat
  • lisää maidontuotantoa
  • kertoo siemennysajankohdan
  • tuo esille mahdolliset hedelmöittymisongelmat ja ongelmat kiimakierrossa

Testi auttaa havaitsemaan kiiman, hiljaisen kiiman, siemennysajankohdan, hedelmällisyysongelmat, kiimakierron ongelmat, parantaa tiinehtyvyyttä, lyhentää poikimavälejä, parantaa karjan tuottavuutta ja säästää kustannuksissa. P4 Goldia voi käyttää yksistään, mutta sitä voidaan käyttää myös muiden kiiman havaitsemismenetelmien kanssa yhdessä väärien positiivisten tulosten poissulkemiseksi.

 

 

Aiheet

Toiminnot

Ajankohtaista

Ohjeet ketoositestin tekemiseen

 

Ohjevideo ketoositestin tekemiseen

 

Lisätietoa P4 Gold pikatestistä

 

Ohjeet P4-testin tekeminen

Faba logo
Faba logo