User icon

FabaIndeksi-palvelu avuksi eläinvalintoihin

FabaIndeksi-palvelu tuo lihakarjatilan jalostusarvostelun ja genomitestauksen mahdollisuudet hyötykäyttöön emotilalle, joka ei kuulu emolehmätarkkailuun!

post image

Jalostusarvostelun tulosten hyödyntäminen karjasi eläinvalinnoissa on tutkitusti parhaita työkaluja, jotta eläinvalintasi onnistuisivat mahdollisimman hyvin. Teurastietojen, genomidatan ja emotarkkailutilojen keräämien punnitus- ja poikimahelppoustietojen hyödyntäminen laskennassa mahdollistaa sen, että indeksien luotettavuutta kuvaava arvosteluvarmuus kipuaa hyvälle tasolle, vaikka eläintä itseään ei olisi punnittu. Indeksejä kannattaa hyödyntää siis jokaisella emotilalla, joka eläinvalintoja tekee!

FabaIndeksi-palvelun hankkivat tilat saavat käyttöönsä viisi kertaa vuodessa päivittyvät jalostusarvot oman tilansa eläimille. Liharotuiselle eläimelle lasketaan poikimahelppous isänä -indeksi, joka kuvaa vasikan ominaisuutta ja kertoo siitä, syntyykö vasikka helposti. Poikimahelppous emänisänä -indeksi taas kuvaa sitä, miten hyvin emot poikivat. Tämän lisäksi lasketaan indeksejä tärkeälle syntymäpainolle, vieroituspainolle ja vuodenpainolle sekä teurasominaisuuksille, joita on kolme. Indeksi julkaistaan, kun kyseistä indeksiä kuvaava arvosteluvarmuus on vähintään 35 %. Tämä raja-arvo ylittyy helposti esimerkiksi genomitestaamalla oman karjan tärkeimpiä eläimiä. Samalla näytteenotolla varmistuu polveutumiset ja selviää joukko perinnöllisiä sairauksia.

Lisätietoa genomitestaamisesta

Lisätietoa indeksilaskennan aikataulusta

Lisätietoa FabaIndeksistä saat tilasi jalostusasiantuntijalta tai asiakas- ja kehityspäällikkö Kaisa Sirkolta, puh. 0400-614084, kaisa.sirkko@faba.fi

Aiheet

Toiminnot

Ajankohtaista

Faba logo
Faba logo