Uutiset

Suomen parhaat lypsykarjan jalostajat palkittu

Faba haluaa edistää ja kannustaa jalostuskilpailuilla karjankasvattajien jalostustyötä. Jalostuskilpailuilla on pitkät perinteet sekä korkea arvostus karjaväen keskuudessa.

Määrätietoisella ja pitkäjänteisellä jalostustyöllä parannetaan suomalaista eläinainesta ja karjatilojen menestymistä. Jalostuksen avulla nostetaan eläinten perinnöllistä tasoa ja saadaan entistä tuottavampia, terveempiä ja kestävämpiä lehmiä.

Jalostuskilpailujen arvostelukriteerinä oleva NTM (Nordic Total Merit) on kokonaisjalostusarvo, jossa on mukana kaikki suomalaiselle lypsykarjalle taloudellisesti tärkeät ominaisuudet. NTM on suomalaisissa lypsykarjoissa keskeinen työväline eläinvalintoja tehtäessä. Kilpailujen tulokset perustuvat toukokuussa julkaistuun jalostusarvosteluun. Jalostuskilpailut järjestettiin karja- että eläintasolla roduittain.

Parhaat karjat roduittain

ayrshire: Jokioisten kartano, Luke, Jokioinen

holstein: Kuusela, Luukkonen Kati ja Ari, Sonkajärvi

suomenkarja: Hulikka, Hokkann Pekka ja Ann-Helen, Kangasniemi

 

Parhaat genomitestatut naaraat roduittain

ayrshire: Tessa, omistaja Suni Juha ja Sanna, Orimattila

holstein: Viking Teele, kasvattaja Viehko oy, omistaja VikingGenetics

jersey: Viking Ratamo, omistaja Johansson Andreas ja Ek-Johansson Sonja, Parainen

 

Lisäksi kokonaisvaltaisesta osallistumisesta pohjoismaiseen lypsyrotujen jalostustyöhön huomioitiin Iskolan tila Pohjois-Savosta VikingGeneticsin Herd of the year –palkinnolla.

Faba palkitsi myös yhteistyössä ProAgria Tuotosseurannan kanssa Hilja ja Markku Raappanan vuoden 2021 tuotosseurantavuoden parhaan karjan energiakorjatun maitotuotoksen perusteella. Raappanan tulos oli 14 313 EKM kg.

Tänä vuonna palkinnot jaettiin voittajille Siilinjärvellä Kunnonpaikassa järjestetyssä juhlassa 25.8.2022. Muut sijoittuneet saavat kunniakirjat maakunnallisen karjakerhon tilaisuudessa tai postitse.

Jalostuskilpailut 2022 tulokset

 

Lisätietoja:

Tuoteryhmäpäällikkö Pirkko Taurén, p. 0400 614 074, pirkko.tauren@faba.fi