Uutiset

LSK:n genomitestaus jatkuu edullisesti

LSK:n genotyypityshanke päättyi viime vuoden lopussa ja hankkeen aikana genomitestattiin 1500 LSK-eläintä, joista suurin osa oli lehmiä ja hiehoja. Hankkeen aikana genomitestatut LSK-eläimet muodostavat genomiarvostelun pohjaksi tarvittavan nk. vertailuryhmän. Genomihanketta rahoitti Suomenkarjan jalostussäätiö.

LSK:n genomitestaukset saavat nyt jatkoa etuhintaan, kun Suomenkarjan jalostussäätiö on jälleen tukemassa LSK-rodun jalostusta. Jatkossa LSK-rotuisten lehmien, -hiehojen ja -lehmävasikoiden omakustanteisen genomitestin voi tilata muiden lypsyrotujen tapaan Minun Maatilani -palvelusta. Tilausohjeet löytyvät osoitteesta www.faba.fi/genomitestaus. Genomitestin tuettu hinta LSK-eläimille on 10 € + alv.

Testiin käyvät kaikki näytetyypit (kudos, veri, karva). Genomitestin yhteydessä LSK-eläimille julkaistaan automaattisesti beta-kaseiini-, kappakaseiini, nupous- ja RP1-tulos. Lisäksi polveutuminen tarkistetaan automaattisesti, jos eläimen emä ja/tai isä on genomitestattu aikaisemmin. Ensimmäisiä genomisia jalostusarvoja odotetaan julkaistavaksi LSK-rodulle vuoden 2022 lopulla.

Jos karjastasi löytyy LSK-lehmä, -hieho tai lehmävasikka, jota ei ole vielä genomitestattu, ota siitä näyte, tee genomitestitilaus MM.fissä ja lähetä näyte postilla Fabalabiin. Testaamalla eläimesi nyt varmistat, että tulet saamaan genomiset jalostusarvot LSK-eläimillesi ensimmäisten joukossa!

 

Lisätiedot:

Genomitestien tilaaminen ja näytteenotto:

  • Fabalab-palvelut: fabalab@faba.fi / puh. 043 825 1003
  • Jos näytteenotossa on ongelmia, saatte apua myös eläinaineksenasiantuntijoilta.

 

LSK-genomiprojekti ja genomitulosten laskenta:

  • Terhi Vahlsten, puh. 040 8330588, terhi.vahlsten@faba.fi
  • Pirkko Taurén puh. 0400 614 074, pirkko.tauren@faba.fi