Uutiset

Löytyykö karjastasi tulevaisuuden keinosiemennyssonnien emiä?

VikingGenetics (VG) etsii koko ajan Suomesta jalostusohjelmaansa uusia sonneja. Etsintä alkaa jo sopivien emien etsinnästä tuotosseurantakarjoista. Seuraava vaihe on valittujen eläinten siementäminen jalostusohjelman kannalta ajankohtaisella sonnilla, ns. sonninisällä. Faba ja VG tekee  tämän asian tiimoilta yhteistyötä. Nyt olemme uudistaneet sopivien emien etsintää ja lisänneet tiedon MinunMaatilani-ohjelmaan.

Jokaisen kuukauden ensimmäisenä tiistaina julkaistavan genomiarvostelun jälkeen selvitetään isäryhmittäin jalostusarvoltaan parhaat hiehot ja lehmät. VGn analyytikko valitsemat eläimet saavat ns. HuippuIndeksi-naaras merkinnän tietokantaan. Tämä tieto päivitetään eläinkohtaisesti Faban tietokantaan ja on nähtävissä MinunMaatilani-ohjelman kautta. Tapahtumat ja listaukset-osiossa on ”Jalostusarvot” -raportti, jolla näkyy sarake VG HI-eläin. Tästä sarakkeesta löytyy rasti niiden eläinten kohdalta, jotka ovat VGn kannalta tällä hetkellä kiinnostavia. Tämä VG HI-eläin -tieto on lisättävissä myös käyttäjän muokkaamiin raportteihin.

VG toivoo, että HI-eläimet siemennetään ajankohtaisella sonninisällä. Faban eläinaineksen kehittämisen asiantuntijat huomioivat HI-naaraat jalostussuunnittelun yhteydessä. Tarvittaessa on mahdollisuus kieltää HI-eläinten etsintä omassa karjassa. Sovi oman karjasi osalta toimintatavasta eläinaineksen asiantuntijan kanssa.

Ajankohtaiset sonninisät löytyvät Faban kotisivuilta (Karjan kehittäminen > Sonnit > Sonninisät)  Faban verkkokaupassa on HI-suosistussonnit osastossa löytyvät aivan uusimmat sonninisä ja sellaiset  sonnit, joista on runsaammin annoksia löytyvät oman rotunsa listauksista.

 

Lisätietoja:

Pirkko Taurén, pirkko.tauren@faba.fi, p. 0400 614 074

Katarina Hägg, kahag@vikinggenetics.com, p. +358 40 178 0326