Uutiset

Panosta pitoisuuksiin

Maidon korkeat kuiva-ainepitoisuudet ovat kannattava valinta. On taloudellisempaa tuottaa kuiva-ainepitoisuuksiltaan korkeaa maitoa kuin kierrättää nestettä. Faban sonnivalikoimasta löydät pitoisuuksien ja tuotoksen parhaimmiston.

Meijeriteollisuus arvostaa maidon kuiva-ainetta. Veden kuljettaminen tiloilta jalostuslaitoksiin ja siellä tapahtuva veden erottelu rasittaa myös jalostavaa teollisuutta. Kuiva-aineen tuottaminen on myös eettisesi ja ekologisesti hyvä vaihtoehto. Lehmän tarkoitus ei ole tuottaa ”vettä” vaan ravitsemuksellisesti tärkeitä proteiineja ja rasvoja. Myös eläimen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta on parempi tuottaa vähemmän litroja kovemmilla pitoisuuksilla, kuin päinvastoin. Ruokinnalla voidaan vaikuttaa maidon rasva- ja valkuaispitoisuuteen hyvinkin nopeasti. Säilörehuvaltaisessa ruokinnassa muutokset pitoisuuksissa ovat kuitenkin varsin vähäisiä jääden muutamaan prosentin kymmenykseen tai sadasosaan. Sen sijaan perinnölliset erot eläinten välillä voivat olla suuriakin, valkuaispitoisuudessa yhden prosenttiyksikön ja rasvapitoisuudessa jopa kahden prosenttiyksikön verran. Jalostamalla karjaa tuotosindeksin avulla, parannetaan maidon pitoisuuksia pysyvästi.

Kaikki upeat pitoisuussonnit sekä koko laajan sonnivalikoiman löydät Faban verkkokaupasta.