Nautalehti

Millä tilalla on eniten satatonnareita?

Satatonnariksi yltää yhä useampi lehmä Suomessa. Viime vuonna 100- ja 150-tonnareita kirjattiin yli 500, eli karkeasti ottaen noin 1,5 lehmän päivävauhtia.

Fabassa on pidetty kirjaa satatonnareista vuodesta 1958 lähtien. Alkuvuosikymmeninä näitä maratoonarilehmiä saatiin vain joitakin vuodessa. Tahti on kiihtynyt 2000-luvulla ja lähtenyt suorastaan laukalle viimeisten 10 vuoden sisällä. Esimerkiksi vuonna 2015 kirjattiin noin satatonnari päivässä, kuten tästä vanhasta tilastojutusta voi lukea. Silti on vielä kohtuullinen harvinaista saada samaan karjaan useampi satatonnari.

Suomessa on kuitenkin tiloja, joilla on päästy juomaan jo kymmenet satatonnarikahvit, ja enemmänkin. Ehdotonta ykköstilaa satatonnareiden määrässä pitää Päivi ja Juha Kallion omistama Kallion tila Oy Nivalassa. Tilalle on kirjattu kaikkiaan 35 satatonnaria, kolme 150-tonnaria sekä kirsikkana kakussa yksi 200-tonnari, Heikkilän Onnenkukka. Yhtä satatonnaria lukuunottamatta kaikki ovat rodultaan holsteineja.

Kakkosena tulee 22 satatonnarilla ja kolmella 150-tonnarilla Maija ja Ari Kannialan karja Oulussa, ja kolmatta sijaa pitää 21 satatonnarilla ja yhdellä 150-tonnarilla Kuortti MTY Ikaalisista. Kuortin satatonnareista yksi on suomenkarjaa, kohtalaisen harvinainen saavutus sekin.

Listasimme kaikki Suomen tilat, joissa on kirjattu vähintään 10 satatonnaria. Niitä kertyi 23 kappaletta. Kymmentä satatonnaria voi jo pitää todella poikkeuksellisena osoituksena karjan kestävyydestä ja hoitajien ammattitaidosta. Listaus on laadittu 7.8.2020 ja tilanne elää jatkuvasti, joten jo tätä kirjoittaessa ”kymppisakkiin” on saattanut tulla joku uusikin tila.

Näille tiloille on kirjattu vähintään 10 satatonnaria (7.8.2020):

Artikkeli Millä tilalla on eniten satatonnareita? julkaistu alunperin sivulla Nauta-lehti