Uutiset

Lihakarjan genomiarvostelun rakentamiseksi kerätään näytteitä vertailuryhmää varten

Luken ja yhteistyökumppaneiden (teurastamot ja  Faba/VikingGenetics) BeefGeno-hankkeen tavoitteena on rakentaa genomiarvostelu seuraaville roduille: aberdeen angus, hereford, charolais, limousin ja simmental.

A-Tuottajien, HKScan Finlandin ja Snellmanin yhteinen GenoPihvi-hankeessa pilotoidaan genomisen valinnan käyttöön ottoa lihakarjalla Suomessa. Pilottihanke toteutetaan Pohjois-Pohjanmaan, Pohjois-Savon ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa. GenoPihvi-hankeessa mukana olevat tilat saavat erillisen näytteenotto-ohjeistuksen hankkeen kautta. Fabalab tekee automaattisesti genomitestitilaukset kaikille GenoPihvi-hankkeeseen poimituille eläimille.

Näiden hankkeessa mukana olevien rotujen kasvattajien toivotaan testaavan mahdollisimman paljon sellaisia eläimiä, joilla on jo jälkeläisiä, jotta genomiarvostelun rakentaminen onnistuu. Siksi tiloille, jotka eivät ole mukana GenoPihvi-hankkeessa, tarjotaan mahdollisuutta omakustanteiseen genomitestaukseen.

Ottamalla näytteitä ja lähettämällä ne Fabalabiin olet mukana rakentamassa genomiarvostelua. Nyt testattavat eläimet tulevat olemaan myös ensimmäisiä eläimiä, jotka saavat genomiset jalostusarvot. Lisäksi eläimen polveutuminen vahvistuu testauksen yhteydessä, mikäli eläimen vanhemmat on genotyypitetty. Charolais-rodun perinnöllinen sairaus BLIND (RP1) saadaan myös selville genomitestauksen yhteydessä.

Tilaa genomitesti MinunMaatilani-ohjelmiston kautta

 1. Aktivoi maksuton genomitestien tilausohjelma käyttöösi Katso ohje.
 2. Tee tilaus eläinkohtaisesti Katso ohje
  • Valitse eläinlistalta testattavat eläimet eläinkoriin
  • Valitse Genomitestaus-moduuli oikeanlaidan valikosta (DNA-kierrekuvio)
    • Tarvittaessa vaihda näytetyyppi eläinkohtaisesti
     • Näytetyypit ovat:
      • Kudosnäyte (DNA-korvamerkin laiton yhteydessä saatu näyte)
      • Karvanäyte (Suositus liharotuisille eläimille, jos käytössä ei ole DNA-korvamerkkejä)
      • TEGO-verinäyte (Verinäytekortille imeytetty verinäyte)
      • Verinäyte (ELL ottama näyte EDTA-veriputkeen otettuna)
 3. Vahvista tilaus ja tarkista, että saat tilausvahvistuksen sähköpostiisi
 4. Ota näyte Fabalabin ohjeiden mukaan (karva ja TEGO-näyte)
 5. Lähetä näyte Fabalabiin
 6. Laskutus tapahtuu, kun Fabalab toimittaa näytteen laboratorille analysoitavaksi. Yhden genotyypityksen hinta on 24.30 € + alv.

Genomitestauksen yhteydessä samasta näytteestä on mahdollista tilata myös muita DNA-määrityksiä. Lihakarjalle tarjolla oleviin DNA-määrityksiin voit tutustua Lihakarjalle-sivulla.

Lisätiedot ja kysymykset liharotujen genomitestin tilaamiseen,

Fabalab-palvelut
fabalab@faba.fi
puh. 043 825 1003

 

Katso lisätietoja lihakarjan genomihankkeesta.