Uutiset

Marraskuun arvostelu poiki paljon uutta

VR Vario

VR Viljarin poikien menestys jatkuu, ja nyt myös kaksi VR Fabun poikaa on noussut kärkikahinoihin. VR Vimo (VR Viljar x Rockstar) ja VR Fortess (VR Fabu x VR Thiago) jakavat piikkipaikan gNTM-arvolla +34. VR Fortess täyttää joulukuussa vuoden, joten sitä saadaan vielä odottaa. Sen emänisä VR Thiago (VR Tuomi x Haslev), NTM +33, löytyy kolmannelta sijalta.

VR Vimo

VR Foredal (VR Fabu x VR Hattrick), gNTM +33, on neljännellä sijalla. Tämä kestävyys- ja terveyssonni aloittelee vasta siementuotannossa. Sitä seuraavat tutut VR Wild (VR Wookie x VR Crone) ja VR Viljar (VR Vimur x VR Niki). Kolmas 32 pisteen sonni on uusi nimi, VR Heeman (VR Hashtag x VR Fonseca). Se täyttää vasta vuoden, joten käyttöön menee vielä aikaa.

VR Viljarin menestys jatkuu upealla VR Variolla (VR Viljar x VR Faber), gNTM +32, VR Violinilla (VR Viljar x VR Faabeli), gNTM +30, ja VR Venomilla (VR Viljar x VR Feton), gNTM +27. Nykyiset listasonnit menestyivät kaikkiaan varsin hyvin, mutta haastajia riittää. Näistä monet löytyvät jo verkkokaupasta.

Myös uusia holstein-sonneja nousi esille runsaasti. Kärjessä on nyt kestävä pitoisuus- ja utareterveyssonni VH Burst (VH Badger x VH Oggy), gNTM +38. Sen perässä samoilla pisteillä on Saksassa majaileva VH Baboon (Benz x Barcley), mutta tämä aloittelee vasta siementuotannossa.

Seuraava 38 pisteen sonni on Janne Näsin karjassa syntynyt VH Brooklyn (VH ByNalle x Silver). Kaikilta ominaisuuksiltaan hieno pitoisuussonni. Iältään se on vielä nuori, joten myyntiin se tulee myöhemmin. VH Growny (VH Goleen x Rodgers), gNTM +38, kuuluu vielä tähän tasaiseen kärkijoukkoon.

VH Growny

VH Harry P (Hotspot x Jetset) ja VH Beasley (VH Badger x VH Highway) ovat nuoria 37 pisteen poikia. Niiden tuloa saadaan vielä odotella. VH Burzaco (VH Bahrain x Checkers) ja VH Barwish (VH Baramas x VH Plato) ovat seuraavia listalla. Ne ovat myös verkkokaupassa. Samoilla 36 pisteen arvostelulla ovat VH Bogdon (VH Bradock x VH Cosmo) ja VH Belland (VH Baylor x VH Bernell). Nämä kaksi saavat vielä odottaa myyntiintuloa. Kärjessä on hienosti paljon uutuuksia, mutta tututkin sonnit säilyttivät arvonsa.

Suomalaisten holsteinien menestystä

Suomessa syntyneitä VH-sonneja löytyy myös upeasti. Edellä mainitun VH Brooklynin lisäksi uusia suomalaisia edustavat VH Goal (VH Gambler x VH Bolus), VH Vincere (VH Volcano x VH Bolus) sekä jo nyt verkkokaupasta löytyvät VH Boytoy (VH Baylor x Rodgers), VH Bohemy (VH Burash x VH Scout) ja VH Nautica (VH Nordman x VH Lemek). VH Lol, VH Bullboy, VH GoldEye ja VH Lumber ovat tuttuja jo syyskauden isälistalta.

VH Nautican emä Närinä

Nupoja riittää

Nupojen sonnien valikoima laajenee ja taso paranee. Niistä kärkisijoilla ovat VH Laval P (Louxor x Powerball), VH Markos P (VH Monty P x Abel), VH Monty P (Milford x Balisto), VH Slatt P (Sound System x Powerball), VH Drone P (Danner x Kobra), VH Molde P (Mission RC P x Reflector) ja VH Grass P (Guarantee x Powerball). Hyvin menestyneitä homotsygootteja ovat VH Mile PP (VH Monty P x Powerball) ja VH Mix PP RC (Mission R CP x Powerball). Joukossa on myös mukavasti eri sukulinjoja.

VH Mile PP

Kaksi uutta jalostusarvoja

Sonneille julkaistaan nyt kaksi uutta genomiarvoa. Ne ovat pitkämaitoisuus ja rehunsäästö. Pitkämaitoisuuden jalostusarvo kuvaa tyttärien perinnöllisen lypsykäyrän muotoa 100 – 300 päivän kuluttua poikimisesta. Korkeampi jalostusarvo merkitsee tasaisempaa lypsykäyrää. Rehunsäästön jalostusarvo kuvaa tyttärien kykyä säästää rehua johtuen pienemmästä ylläpitotarpeesta ja paremmasta rehunkäyttökyvystä. Korkeampi arvo merkitsee enemmän säästettyä rehua. Toistaiseksi indeksi sisältää vain ylläpidon jalostusarvon. Ensi vuoden aikana mukaan saadaan myös rehunkäyttökyky.