Uutiset

Ajankohtaista emolehmätiloille, jotka lähettävät sonneja siitossonnikasvattamoihin

Syksyn siitossonnikasvattamoiden täyttö on pian käsillä. Liharoduilla esiintyy joitain perinnöllisiä sairauksia rodusta riippuen. Mikäli vain mahdollista on tärkeää lähettää kasvattamoihin vain sellaisia sonneja, jotka on tutkitusti vapaita näistä tunnetuista sairauksista. Ota yhteyttä joko omaan Faban emoasiantuntijaasi tai Fabalabiin (fabalab@faba.fi, p. 0438251003) tarvittavien tutkimusten suhteen. Alla olevassa taulukossa on yhteenveto roduittain mahdollista sairauksista ja tutkimuksista.

Perinnöllinen sairausRotuNäytetyyppiFabalab Hinta
(+ alv), €
Lisätietoja
AM (nk. Curly Calf)Abkudos- tai karvanäyte, tutkimuksen ja näytetarvikkeiden tilaus Fabalabista (fabalab@faba.fi)55Yhteishinta

AM+NH

78

NH (Neuropatic hydrocephalus, vesipää)Abkudos- tai karvanäyte, tutkimuksen ja näytetarvikkeiden tilaus Fabalabista (fabalab@faba.fi)55
CA (Contractural Arachnodactyly)Abkudos- tai karvanäyte, tutkimuksen ja näytetarvikkeiden tilaus Fabalabista (fabalab@faba.fi)42
DD (Developmental Duplication)Abkudos- tai karvanäyte, tutkimuksen ja näytetarvikkeiden tilaus Fabalabista (fabalab@faba.fi)42Ota yhteyttä Faban emoneuvojaan, kysy mahdollisuutta potentiaalisten kantajien selvityksestä Faban palveluna (59,5 e + alv) ja sen jälkeen vain potentiaalisten kantajien testaus
AtaksiaChlabran kudosnäytesetti (Labogena), tilaus Fabalabista (fabalab@faba.fi)43Ota yhteyttä Faban emoneuvojaan, kysy mahdollisuutta potentiaalisten kantajien selvityksestä Faban palveluna (59,5 e + alv) ja sen jälkeen vain potentiaalisten kantajien testaus
BLINDChlabran kudosnäytesetti (Labogena), tilaus Fabalabista (fabalab@faba.fi)
Hypotrikoosi (HY)Hfkudos- tai karvanäyte, tutkimuksen ja näytetarvikkeiden tilaus Fabalabista (fabalab@faba.fi)50Ota yhteyttä Faban emoneuvojaan, kysy mahdollisuutta potentiaalisten kantajien selvityksestä Faban palveluna (59,5 e + alv) ja sen jälkeen vain potentiaalisten kantajientestaus
Polveutumisen varmistaminenkaikki rodutkudos- tai karvanäyte, , tutkimuksen ja näytetarvikkeiden tilaus Fabalabista (fabalab@faba.fi)29,10 – 50 e / tutkittava eläinPolveutumisen varmistus tehdään joko SNP-menetelmällä (samalla eläin genotyypitetään) tai mikrosatelliitti-menetelmällä. Menetelmän valinta perustuu siihen, että miten esim. isä-kandidaatteista on taustatietoa. Hinta SNP 29,10 e/tutkittava eläin ja mikrosat. 50 e / tutkittava eläin. Esim. jos eläin ja kaksi isäkandidaattia + emä, niin neljä tutkittavaa eläintä, jos ketään vanhemmista ei ole aikaisemmin tutkittu.
Nupouskaikki rodutkudos- tai karvanäyte, tutkimuksen ja näytetarvikkeiden tilaus Fabalabista (fabalab@faba.fi)48,80 €

 

Lisätietoja perinnöllisistä sairauksista ja muista DNA-määrityksistä lihakarjalle.

Linkki NAVin sivuille, josta löytyy lista DNA-määritysten lyhenteistä ja lisätietoja.