Uutiset

Uusi perinnöllinen sairaus herefordeilla?

Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa on meneillään tutkimus, jossa tutkitaan mahdollisesti uutta, perinnöllistä karvattomuutta ja karvanlähtöä aiheuttavaa tautia hereford-rodulla (hypotrikosia tai alopesia).

Sairailla yksilöillä karvapeite on lyhyt, tummahko ja kiharainen sekä osa karvoista irtoaa aiheuttaen kaljuja laikkuja. Oireisiin voi kuulua myös normaalia paksumpi iho, pienikasvuisuus tai kehitysvammaisuus, jolloin vasikka käyttäytyy poikkeavasti.

Lisäksi sairaiden eläinten kokonaislämmönsäätely ei välttämättä toimi normaalisti vaan ne palelevat ja hikoilevat helposti. Oireet muistuttavat herefordilla jo tunnettua perinnöllistä hypotrikosiaa, mutta sairaiden yksilöiden vanhemmat ovat tutkittu hypotrikosiaa aiheuttavan geenivariantin suhteen vapaiksi, jolloin kyse ei voi olla samasta sairaudesta.

Helsingin yliopiston tutkijat toivovat eläinten omistajilta yhteydenottoa, jos karjaan syntyy kuvausta vastaavia hereford-vasikoita.

Yhteyttä voi ottaa:

Heli Venhoranta
Tutkijatohtori
Kliinisen tuotantoeläinlääketieteen osasto
heli.venhoranta@helsinki.fi
puh. 0407548549

Heli Simojoki
Kliininen opettaja, Dosentti
Kliinisen tuotantoeläinlääketieteen osasto
heli.simojoki@helsinki.fi
puh. 0400721987