Uutiset

Tasaista menoa toukokuun arvostelussa

 

Toukokuun VikingRed-arvostelun kärjessä on pääosin tuttuja nimiä. Uusia nuoria nousee esille, mutta kirkkainta kärkeä ne eivät nyt haasta. VikingJersey-kärki on myös tuttujen hallussa. Holstein-listalla uutuudet, tutut ja tuontisonnit käyvät sen sijaan tasaista kisaa.

Valtaosa VikingRed- ja VikingJersey-sonnien parhaimmistosta on nyt saatavana verkkokaupasta ja käyttölistaltakin löytyvät lähes kaikki kärkisonnit. Eikä holsteinien tilanne tästä juuri poikkea. Valikoimaa on.

Uusi käyttölista astuu voimaan 1.6.2019 ja uusia sonneja tulee verkkokauppaan sitä mukaan, kun niiden siementuotanto pääsee vauhtiin.

VikingRed

Jälkeläisarvosteltu VR Thiago, NTM +37, on kärjessä kolmen indeksipisteen kaulalla. Sitten onkin tuttuja genomisonneja, kuten VR Vimo, gNTM +34, VR Wild, gNTM +33, ja VR Vilperi, gNTM +33. Sitten väliin kiilaa jälkeläisarvosteltu VR Findus, NTM +32. Tästä jatketaan kolmen tutun, gNTM +30 -pisteen, sonnin koplalla: VR Fanof P, VR Azer ja VR Fitbit P.

Vasta näiden jälkeen päästään uusiin nimiin. Näistä paras on Aimo ja Pasi Heikkilän kasvattama VR Usva (VR Utu x VR Fonda), gNTM +30. Tämä hienorakenteinen tuotossonni tulee sonninisäkäyttöön lähiaikoina. Muista uutuuksista valtaosa on vielä hyvin nuoria, joten ne tulevat verkkokauppaan kesän ja alkusyksyn aikana.

VikingHolstein

Holstein-listalla taistelu nuorimpien ja vanhemman polven välillä on kovempi. Myös verkkokaupasta tutut tuontisonnit, Builder P, Shero ja Hotspot P menestyvät hienosti. Ne nappaavat ykkös-, kolmos- ja nelossijat.

Listan kakkospaikan ottaa VH Growny (VH Goleen x Rodgers), gNTM +41. Sen menestyksen avaimet ovat kova tuotos, hurjat pitoisuudet, loistava hedelmällisyys ja huipputerveys. Kestävyyttä on 122 pisteen edestä. Varmaan sopusuhtaisella koolla, 99, on myös ansionsa kestävyydessä. Sonni tulee isäkäyttöön.

VH Crown

Seuraava VH-sonni on jo verkkokaupasta löytyvä VH Crown (Charley x Silver), gNTM +38. Kova tuotos syntyy nyt maitokiloista. Hedelmällisyys ja terveys ovat priimaa, joten kestävyyskin on huippua! Rakenne on hieno, eikä kokoakaan, 107, ole vielä liikaa.

VH Growny ja VH Crown voivat mennä nimiensä puolesta sekaisin, mutta priimasta on kuitenkin koko ajan puhe.

Listasonneista parhaiten menestyvät VH Don Red, gNTM +37, ja VH Ramsey, gNTM +37. Näiden perässä tulee verkkokaupasta tuttuja sonneja ja paljon uutuuksia. Mukana muun muassa Yhdysvalloissa asustava nuori VH Hayward (Humblenkind x Bandares), gNTM +37.

VikingJersey

Jerseyn ykkönen on käyttölistalta tuttu VJ Higher (VJ Hjorri x VJ Huzar), gNTM +29. Lista jatkuu myös tutuilla nimillä: VH Hodja, VJ Gutz, VH Giant ja VJ Dandi. Näiden jälkeen löytyy ensimmäinen uutuus, VJ Sort (VJ Samson x VJ Hjort), gNTM +26. VJ Sort on vielä hyvin nuori, joten sen käyttö alkanee vasta syksyllä.