Menestystarinat

Jalostuksella lypsettävyyttä, tarkalla hoidolla hyvätuottoisia lehmiä

Toholammin Määttälässä yhden robotin lypsykarjatilaa pitävät Minna ja Pasi Lintilä. Asemalypsystä luovuttiin vuonna 2014 ja tilalle tuli lypsyrobotti. Arkea on pyritty muutenkin helpottamaan ottamalla käyttöön uutta tekniikkaa niin paljon kuin mahdollista. Hyvänä esimerkkinä Heatime, johon Pasi ja Minna ovat erittäin tyytyväisiä. Heatime on käytössä sekä lehmillä että hiehoilla. Eläimet laiduntavat kesäisin ja siinäkin Heatime toimii loistavasti. Myös seminologit kiittävät, eläimet ovat aina hyvin kiimassa. Toimivasta kiimantarkkailusta kertoo myös poikimäväli 379 pv ja 1,48 siemennystä/poikiminen..

Kaikki lehmävasikat genomitestataan ja sen mukaan tehdään jalostussuunnitelma, joka päivitetään 2 kertaa vuodessa. Karjassa on holsteineja ja ayshireja aika tarkkaan 50/50. Jalostuksessa keskitytään lypsettävyyteen, utarerakenteeseen ja jalkoihin, mikä kyllä näkyy karjassa. Karjassa on meneillään tällä hetkellä sukupolvenvaihdos, sillä ensikkoja on 37%. Silti EKM kg on 10450 ja siihen ollaan tyytyväisiä.

Tilalla on oma typpipönttö, mutta seminologit käyvät siementämässä. Lihasonnia käytetään valikoidusti. Tulevan lypsylehmän alkuvaiheesta alkaen ruokintaan on kiinnitetty paljon huomiota. Pasi on tilan appeentekijä ja erikoistunut ruokintaan. Hiehojen keskipoikimaikä on 24,9 kk. Eläinlääkärit tarkistavat tiineydet varhaisessa vaiheessa ultralla ja seminologit vielä myöhemmin varhaisluomisten varalta. Näin saadaan tyhjät lehmät heti kiinni ja hoidot päälle tarvittaessa.

Eläinten hyvinvointiin panostetaan muutenkin. Navetassa on kennoikkunat, joten ilma pysyy koko ajan hyvänä ja raikkaana. Tiineet hiehot siirtyvät toiseen pihattonavettaan, jossa ne pääsevät opettelemaan makuuparsiin sekä saavat paremmin tilaa kasvaakseen ja voidakseen paremmin.

Kaiken kaikkiaan tämän hyväntuulisen ja asiansaosaavan pariskunnan tilalla on ilo käydä.

Teksti ja kuva: Tiina Tiitola