Kantakirjaus
Faba on 8 lypsyrodun ja 12 liharodun jalostusorganisaatio, joka ylläpitää näiden rotujen kantakirjaa. Faba on uudistanut kunkin rodun jalostusohjelmien kuvaukset (ent. kantakkirjaohjesääntö) 1.11.2018 voimaan tulleen kotieläinjalostuslainsäädännön mukaiseksi. Ruokavirasto on katselmoinut uudet jalostusohjelmien kuvaukset vuonna 2019 ja todennut niiden vastaavan voimassa olevaa lainsäädäntöä. Viimeisimpänä Ruokavirasto hyväksyi wagyu-rodun jalostusohjelman 12.12.2024.
Uudistuksessa muutettiin mm. kantakirjojen rakennetta (pääosasto ja yksi lisäosasto) sekä naaraiden kantakirjanumerointia (jatkossa naaraiden syntymätunnus toimii myös kantakirjanumerona ja siihen lisätään osasto- ja luokkatunnus).
Viimeisin muutos jalostusohjelmiin vuonna 2024 liittyy sonnien kantakirjaamiseen. Sillä jatkossa 1.1.2024 jälkeen syntyneestä kantakirjattavasta sonnista on eläimen omistajan toimitettava tarvittavat DNA-näytteet genotyypitystä varten. Tarvittaessa omistajan tulee toimittaa pyydetyt näytteet myös vanhemmista (ei isästä, jos se on keinosiemennyssonnista). Sonnin omistaja vastaa tutkimuskustannuksista.
Huom. jalostusohjelman kuvauksia päivitetään parhaillaan.
Liharodut
Näiden 19 rodun lisäksi Faba rekisteröi montbeliarde-rotuisia eläimiä näiden rotupuhtauden perusteella. Eläimille annetaan ns. esi-kantakirjanumero. Tämä rekisteröintinumero toimii erilaisissa Faban, Mtechin ja ProAgrian palveluissa eläimen tunnisteena. Kunhan näiden rotujen jalostuseläinten populaatiokoko on riittävän suurin, niin tarkoituksena on hakea kantakirjanpito-oikeutta Ruokavirastolta.
Faban eläinaineksen asiantuntijat ja emolehmäasiantuntijat auttavat kantakirjausasioissa, kun haluat eläimesi kantakirjaan. Ota yhteyttä!
Kantakirjattujen eläinten kantakirjatodistuksen voit tulostaa Jalostuksen verkkopalveluista. Katso ohje tästä. Karjanomistajan ohje eläinten kantakirjatodistuksen tulostamiseen